Av |Publicerad: 23 augusti, 2016|Läst 2.9 min|

De grekiska köket är inget annat än – fantastiskt! På de små, ofta familjeägda, grekiska tavernorna träffar du charmiga värdar som gärna underhåller gästerna och skojar med barnen. Maten i Grekland är känd för sin enkelhet och smakfulla, färska ingredienser. Om du planerar en resa till en av de grekiska öarna, är det ett måste att a prova de lokala råvarorna. Men tänk på — när du väl har smakat en färsk grekisk tomat är det svårt att gå tillbaka till de svenska snabbköpstomaterna. Här nedanför har jag samlat mina favoriträtter från det grekiska köket.

Meze

är olika smårätter med dipp. Tanken är att man beställer olika rätter och delar med de andra runt bordet.

Choriatiki

är en grekisk sallad med tomat, gurka, lök, feta, och oliver. Det låter enkelt — och det är det också — men det smakar helt fantastiskt. De friska smakfulla grönsakerna kontrasterar väl mot den salta fetan.

Saganaki

är friterad och panerad ost, som serveras antingen med sallad eller med citron. Det är inget tvivel om att Saganaki tillhör en av de mer kalorihaltiga grekiska rätterna — men smakar underbart. Denna rätten rekommenderas som en kvällsmat, eftersom den kan kännas lite tung att äta i den gassande middags solen.

Tatziki

är en blandning av grekisk yoghurt, gurka och massor av vitlök. Detta är en av de grekiska rätterna som på riktigt har haft ett genomslag i Sverige. Men det är något speciellt att avnjuta den på en grekisk restaurang med blårutig duk — dessutom smakar det ju fantastiskt till bröd, sallad och kött.

Moussaka

är en gratäng med strimlat kött, potatis auberginer och kryddor. Denna rätt är vad köttbullar med potatis och lingon är för svenskar — och smakar underbart!

Kalamari

är små grillade bläckfiskar. I Sverige är vi mest bekanta med påsar av infrysta bläckfiskringar som du hittar i matbutikernas frysdiskar. I Grekland serveras dom hela eller som de välkända ringarna — fast betydligt färskare och mer rustikt.

Gyros

är typisk grekisk snabbmat med sallad, dressing och grillat kött som serveras med eller i ett bröd. Den liknar på många sätt den turkiska kebaben som serveras i många svenska grillkök.

Baklava

är en mycket söt kaka gjord på smördeg, beströdd med nötter och doppad i honung. Baklava serveras i regel till kaffet och är perfekt för att stilla sötsuget som uppstår efter en god måltid.

Vad ska man dricka till den grekiska maten?

Till en god lokal mat ska man så klart även dricka en god lokal dryck. I den starkare änden av dryckespektret hittar du det anisbaserade brännvinet Ouzo. Det smakar lakrits, och det är inte ovanligt att man blandar ut det med vatten så att den får en mindre alkoholprocent och en mjölkvit färg. Du kan också avnjuta ett glas Retsina, som är ett grekiskt vitt vin med en karaktäristisk smak av kåda och passar bra till den grekiska maten. Känner du dig manad att prova den grekiska maten, boka då din resa till de grekiska öarna här!

Hej! Jag heter Eveline och är en av Sunwebs resebloggare. Jag kombinerar min passion för att skriva med att resa och skriver inspirerande bloggar. Här delar jag gärna med mig av de bästa restipsen för semestrar i hela Europa, så att du precis som jag, kan skapa oförglömliga minnen! Vill du hänga med på min resa?
23 augusti, 2016

Relaterade inlägg