Av |Publicerad: 17 juni, 2024|Läst 4.1 min|

Jag reste till Bodrum-halvön i Turkiet med ett gäng kollegor för att besöka några av våra hotell och bara för uppleva resmålet. Vi organiserade en jeepsafaritur så att vi verkligen kunde se vad Bodrum har att erbjuda. Denna tur erbjuder fartfylld spänning och natursköna upplevelser. Är du sugen på en jeepsafari på Bodrum-halvön?

Jeep-safari på bodrum halvön

En jeepsafari är det perfekta sättet att utforska Bodrum.

Upp i bergen

Eftersom vår resa organiserades i samband med mitt arbete som resekonsult är ordningen något annorlunda än vad du som gäst kommer att uppleva, men platserna vi besökte är desamma. Vi började vår resa i full fart mot det vackra bergsområdet på Bodrum-halvön. Här färdades vi i öppna jeepar med vinden i håret och fantastisk utsikt. Vår chaufför hade med sig en liten trådlös högtalare som spelade lokal musik (vår egen önskan, då vi ville att det skulle vara autentiskt). Chauffören Vi blev uppmanade att ställa oss upp för att verkligen uppleva 360 graders utsikt – helt fantastiskt. På vägen upp genom bergen gjorde vi några små stopp där chauffören kunde berätta om den lokala växtligheten, utsikten och allt annat som vi stötte på under vår färd.

Lunch i en mysig lokal by

Efter cirka en timme anlände vi till en mysig gammal by. Trots att vi inte befann oss mer än 15 km från semesterorterna har turismen inte satt några större spår. Det kändes verkligen autentiskt. Lunch arrangerades åt oss i en liten trädgård. Vi tackade kocken den utsökta maten vi hade fått, som bestod av traditionella turkiska rätter med bönor, potatis, kyckling och röror. När vi avslutat vår måltid och vår pratstund med kocken visades vi till en stuga bakom trädgården. Där väntade en ny upplevelse.

Lokal produktion av handvävda mattor

Här blev vi introducerade till den lokala produktionen av handvävda mattor. Mannen visade oss runt var född och uppvuxen i byn. Det var hans familj som drev mattverkstaden och han berättade att mattvävning är ett eftertraktat hantverk att ett bra sätt för kvinnorna i byn att tjäna egna pengar. Kvinnorna använder mattvävningen för att berätta historier om sina egna liv, om samhället eller om något annat som inspirerar dem. Vi fick veta mer om mattornas kvalitet, material, att det i genomsnitt tar 2-3 månader att tillverka en matta. Vi hoppade tillbaka in i vår jeep och resan fortsatte till nästa korta stopp.

Sköldpaddssjön

Turtle Lake, även känd som ”Tuzla Gölü” på turkiska är en liten sjö som bebos av en massa söta sköldpaddor. En taget i taget kikade de fram i hopp om att vi har mat till dem. Namnet ”Turtle Lake” kommer från det faktum att sjön är en viktig fristad för sköldpaddor som kommer hit för parning. Sjön är också känd för sitt klara, blåaktiga vatten och sin salthalt som påminner om Döda havet. Vattnet sägs vara hälsofrämjande just på grund av sin höga salthalt. Området runt Turtle Lake är en fridfull och naturskön plats som är perfekt för avkoppling.

Sköldpadda som tittar upp ur vattnet

Se de söta små sköldpaddorna i Turtle Lake.

Lokalt producerad olivolja

Det sista stoppet på vår jeepsafari på Bodrum-halvön var ett besök på en gård där de producerade olivolja. Vi fick lära oss om de lokala oliverna, böndernas produktion och att de gröna och lila oliverna kommer från samma träd. Färgen beror bara på när man plockar dem. Efter att vi hade sett alla maskiner fick vi provsmaka olika olivoljor. Slutligen fick vi också möjlighet att köpa några av de produkter som tillverkats av på gården.

Oliver från en gård på bodrum-halvön

Smaka på den lokalt producerade olivoljan.

En jeepsafari på Bodrum-halvön är ett utmärkt upptäcka Bodrum från ett nytt perspektiv. Förutom jeepsafari kan du också uppleva många andra underbara sevärdheter på halvön. Om du åker på en familjesemester med barn, oroa dig inte, barnen kommer att älska en jeepsafari också. Turkiet är också kända för sina familjevänliga hotell med många alternativ i all inclusive-buffén. Kolla in våra resor till Bodrum-halvön och hitta ett som passar digx§. Ha en fantastisk semester!