Är du nyfiken på Bulgarien som resmål? Då kan du se fram emot massor av sol, värme och inte minst mil långa, gyllene sandstränder. Bulgarien erbjuder en mängd upplevelser, inte minst gastronomiskt. på de stora semesterorterna som Sunny Beach och Golden Sands längs Svarta havet kan du njuta av rätter från hela världen. Men när du är i Bulgarien kanske du också vill prova den lokala matkulturen. Vi har därför skapat den här lilla guiden, så att du vet vad du ska leta efter när du testar det bulgariska köket. En stor del av de grönsaker som du får serverat är ekologiska och produceras inom landets egna gränser. Om du vill prova en bulgarisk mat kan vi varmt rekommendera en av följande rätter; Shopska är en sallad gjord av tomat, gurka, lök, oliver och paprika med riven fetaost, och påminner den vi känner igen från Grekland.
Om du vill har en krämig röra till kan du välja Sneshanka, som består av yoghurt med gurka, valnötter och vitlök. Till en kötträtt kan du välja Kyopula, som är en röra gjord på grillade auberginer och paprika kryddad med vitlök och persilja. Om du är riktigt hungrig ska du prova grytan Gyuvech, som består av paprika, auberginer, bönor och lamm. Vad sägs om den traditionella bulgariska korven Kebapshe med massor av goda örter?
Bob chorba är en av Bulgariens nationella rätter och är en bönsoppa med lök, tomater, morötter och mynta. En annan av Bulgariens populära soppor kallas Tarator och är en traditionell kall yoghurtssoppa med gurka, dill, hackade valnötter och vitlök. När det är en semester får man ju inte glömma efterrätten, och då ska du välja Palatschinke, som är en pannkaka med sylt och florsocker.
Relaterade inlägg