Vi älskar afterski! Bra musik, glada människor och goda varma drycker som värmer kropp och själ. Oavsett om du längtar tillbaka till Alpernas mysiga afterski eller om skidsemestern och mysiga afterski barer står för dörren, så det finns alltid gott om goda skäl att mildra vinterkylan med en läcker afterski dryck. Därför har vi samlat våra fem favoriter här!
Svartvinbärstoddy
Svartvinbärstoddy är en dryck som både barn och vuxna kommer att tycka om under kalla vintrar, och det är bra om denna dryck är att du själv bestämmer hur mycket tid du vill lägga ner på att förbereda den. För den snabba versionen kan du välja att använda köpt svartvinbärssaft från affären, och här lönar det sig att välja en med större andel frukt och utan alltför mycket tillsatt socker. Vill du göra din Svartvinbärstoddy från början kan du koka upp 300 g (frysta) svarta vinbär i en liter god äppeljuice (ca 15 min). Sen silar du så att du bara har ren juice kvar och ställer i kylskåpet tills dagen därpå. Till din Svarta vinbärstoddy du behöver: 1 l. svartvinbärssaft (hemmagjord eller köpt) 4 msk. honung 6 kryddnejlikor 2 kanelstänger Saft från ½ citron ½ tsk. krossad ingefära (ej nödvändigt) ½ tsk. krossad muskot En apelsin, skivad Alla ingredienser utom apelsin kokas i en kastrull och låt sjuda i ca 5 minuter. Ta sedan upp kryddnejlikorna och kanelstängerna. Häll den i höga glas och en apelsin skiva läggas som garnityr, så är Svartvinbärstoddyn redo för servering.
Varm choklad
Mycket få människor kan tacka nej till en kopp varm choklad en kall vinterdag, och om den ska vara riktigt god kan det löna sig att göra den själv. Du behöver: 60 g. osötat kakaopulver 1 tsk. vaniljsocker En nypa salt 120 g. socker 1 l. lättmjölk 80 ml. vatten ¼ l. grädde Lite mörk choklad Alla de torra ingredienserna blandas i en kastrull och sedan tillsätts vattnet. Värm sedan upp blandningen under omrörning. När blandningen kokat i ca 1 minut tillsättes mjölk, och värms upp till önskad temperatur (inte tills det kokar). Den varma chokladen hälls i en mugg toppad med vispgrädde och eventuellt lite riven mörk choklad.
Irish coffee
Irish Coffee är en riktig vinter klassiker som aldrig går ur modet. Till en bra Irish Coffee behöver du: 1 ½ dl. starkt kaffe 2 tsk. farinsocker 3 cl. irländsk whiskey Vispad grädde Lite muskot Brunt socker och whisky blandas i ett glas varefter kaffet tillsätts, och drycken toppas med stor sked av vispgrädde och lite riven muskot.
Glühwein
Vad är vintern utan ett glas gott glühwein för att hålla värmen? Till denna värmande vinterdryck, behöver du: En flaska gott rött vin 1 glas vatten 3 hela kryddnejlikor 1 kanelstång 2 ekologiska apelsiner Skär apelsinerna i mindre bitar och ingredienserna hälls i en gryta och värm tills det nästan kokar. När drycken är varm silas kanel, kryddnejlika och apelsin bort, och drycken hälls i ett glas och drycken kan serveras.
Jägerte
Vi avslutar med något lite starkare! Jägerte är inget för afterski-nybörjare. Detta starka ”te” har sitt ursprung i Österrike och kan värma även de mest frusna personer. Till ett riktigt bra österrikiskt jägerte behöver du: 2,5 dl. svarta te 2,5 dl. rött vin 2,5 dl. kryddad rom (eventuellt Strohrom) 2,5 dl. snaps 2,5 dl. apelsinjuice 2-3 hela kryddnejlikor En fjärdedels kanelstång Två skivor citron Socker vid behov Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka i ca 5 minuter. Drycken hälls i ett glas eller en mugg och njuts bäst i begränsade mängder 😉 Om du vill njuta av de här värmande afterski drinkarna i rätt miljö kan hitta din nästa skidsemester här!
Relaterade inlägg